Aquest post és especialment per a tots aquells que teniu nens i més encara, aquells que compartiu els vostres trastos tecnològics i Apple-eros amb ells. Sobretot quan parlem d’iPads, ja que són els dispositius que més enfocats estan a la feina i l’oci compartit i en família.

Compartir aquests aparells fa que aprenguin i tinguin curiositat, però cal anar amb compte, sobretot perquè molts de vosaltres els useu per treballar. Més d’una vegada he sentit: “…el meu fill va enviar sense voler un e-mail a algú que no devia…”, “…el meu fill m’instal·la aplicacions si no el controlo…” o “…no li deixo el iPad al meu fill perque no vull que navegui per Internet…” i de fet Apple ja hi ha pensat, amb l’arribada de la última versió de iOS, va aparèixer la possibilitat d’aplicar un control sobre el dispositiu. En aquest cas (la traducció catalana d’iOS) nosaltres en direm “Restriccions“.

Aquesta entrada pretén ser una petita guia per poder tenir una mica més de control del que passa al vostre trasto quan no hi sigueu al davant.

Controlem el dispositiu:

 

Trobareu l’opció entrant a “Configuració” des de “l’escriptori” del vostre iOS, haureu de navegar a General i després buscar “Restriccions“.

 

Un cop premeu “Activar Restriccions” us apareixerà una finestra que us demana un codi. Aquest serà el codi per activar/desactivar les restriccions a partir d’ara.

 

Un cop heu entrat el codi (cal entrar-lo dues vegades, per confirmar-lo), podreu accedir a totes les opcions que hi ha sobre el control d’usabilitat del iOS. Hi ha 4 categories en que s’organitzen les possibilitats de iOS: Permetre (aplicacions natives de iOS), Permetre canvis (mail i posició), Contingut permès (basat en classificació de continguts per edat), Game Center (pel centre de jocs).

De forma general, “Permetre” deixa escollir quines aplicacions natives de iOS es podran executar sense usar la vostra contrasenya, de forma inicial, un cop s’activa per primer cop, totes les aplicacions estaran activades.

 

Podem activar/desactivar les aplicacions que veieu disponibles a la fotografia. També podrem triar quin tipus de continguts són els que autoritzem per visualitzar (segons trams d’edat).

 

Veiem un exemple dels trams d’edat de les aplicacions. De la mateixa forma que els vídeos de Youtube o les Pel·licules, les Aplicacions porten una classificació sobre quin tipus de públic estan destinades. Per als que jugueu habitualment, seria quelcom comparable a la associació pegui.

 

Resultats:

 

Un cop hàgim finalitzat tota la configuració desitjada, quan tornem al nostre “escriptori” a iOS ens trobarem amb això:

 

Com podeu veure el Safari i l’AppStore han desaparegut ( i són aplicacions que no poden ser eliminades dels sistemes iOS).

Amb aquests senzills passos aconseguireu que ningú envii un correu no desitjat o visiti una pàgina inadequada. Si torneu a agafar el dispositiu i voleu recuperar les vostres aplicacions, cal tornar al primer pas i desactivar les “Restriccions” introduint el vostre codi.