Aquesta entrada és un homenatge.

La setmana passada en Mario va arribar a la fita de 50 entregues del seu Curs de Fotografia a Blog de Toies. En Mario en aquesta entrega 50 ens dona uns quants consells als que jo en vull afegir un (que no és meu, sinó que l’he llegit per un dels molts blogs sobre el tema que em venen regularment a l’RSS). I és:

Revela les teves fotografies digitals.

Anochecer en Salamanca. V2
Fa molt de temps, el segle passat o així, les camares no eren digitals sinó que les fotografies s’impressionaven en película fotosensible que es podia comprar en rodets arreu. Llavors no podiem canviar el valor ISO a la camara, sinó que era la sensibilitat de la pelicula. Un cop feta la fotografia ( de fet en acabar el carret) hom havia de Revelar la fotografia mitjançant un procés fotoquímic. Alguns entusiastes com el meu avi ho feien a casa en un laboratòri casolà ( sí, segur que algun de vosaltres encara ho fa… puc continuar? ) , la resta ho feien en laboratoris industrials … o sia anaven a la tenda de fotos.

Que bonic el verb: Revelar:

Mostrar allò que està ocult i fer-ho evident a tothom.

OK. Així doncs que vols dir amb això de revelar les fotografies digitals? Doncs que la camara no fa la fotografia, el fotograf la fa: pensant la fotografia, fent la foto i finalment: revelant la fotografia. Si no ho feu ja : feu totes les vostres fotografies en format RAW. O sia l’equivalent al negatiu digital. El fitxer que conté la informació que ha captat el sensor de la camara en brut. Si obteniu un JPG esteu usant els parametres de revelat que algun tècnic haurà decidit. Segurament funcionaran prou bé, però serà una fotografia “de garrafó”. Cal que en el vostre ordinador (ajem: Mac) editeu aquesta fotografia i que vosaltres, el fotograf reveleu la fotografia.

Això no vol dir tirar de Photoshop o semblant i creant algun desastre del retoc digital , sinó que amb un programa com iPhoto, Ligthroom, Aperture o the GIMP, feu el que un fotograf del segle passat feia en el seu laboratori. Adreçar, reencuadrar, encuadrar, ajustar l’esposició, el contrast, la temperatura de color, el tint, escollir el tipus de paper… revelar la fotografia.

El resultat pot ser dramàtic i podeu disfrutar molt i aprendre molt en el procés.
Vegeu la foto de dalt tal com surt…Salamanca version original. Quin canvi, no?