homínids Aficionat de fa molt temps a l’antropologia, no he pogut passar de afegir-vos aquest vídeo de TED on la Doctora Louise Leakey parla dels nostres avantpassats africans, en concret dels homo erectus.

En el nostre clàssic antropomorfisme modern i egoista pensem que som (i hem estat) la única espècie amb dos dits de front que ha poblat la terra. De fet, en poblacions globals realment petites si les comparem amb les poblacions humanes actuals, moltes espècies d’homínids han conviscut juntes en temps i espai al llarg de l’evolució.

Fins i tot nosaltres hem tingut companys de viatge durant milers i milers d’anys, com és el cas dels Neandertal i potser d’altres. Companys que, per activa o per passiva, ens hem encarregat de fer desaparèixer. A diferència dels altres, som els únics que ens hem quedat sols com espècie.

Els homo erectus, van ser la reostia. Amb poblacions realment petites aquests senyors, que caminaven, feien eines i possiblement tenien sentiments, s’enamoraven, podien sentir tristor per la pèrdua d’un ésser estimat o admiració per una posta de sol, fa 1’8 milions d’anys van sortir d’Àfrica a fer un volt i, camina que caminaràs, van arribar, després de generacions, fins a Indonèsia. Com especie han viscut i conviscut amb d’altres, en aquest planeta, durant molt més temps que nosaltres, i ho van fer sense causar danys irreparables.