Steve Jobs petit

Reprodueixo en el títol d’aquesta entrada, el mateix títol del simpàtic correu electrònic que en Ludo (Marc Alier) m’ha enviat, per comentar-me una de les novetats importants de la setmana.

L’Steve Jobs, en una carta oberta oficial, que podeu trobar per aquí, ha comunicat que cap al Febrer de 2008 traurà, finalment, un SDK per l’iPhone i, de retruc, pel iPod touch.

I en Ludo, que és de mena bona persona, li ha retirat la targeta vermella que li havíem posat al papa Jobs en les darreres setmanes.

Però jo no em refiu del tot. Un SDK no és res més que un nom. Caldrà veure “quina” funcionalitat permet el SDK, i quins seran, de forma real, els mecanismes que aquestes terceres empreses tindran finalment, autoritzats per APPLE, per a incorporar les seves pròpies produccions de software per a engrandir el ecosistema iPhonià. I això encara està per veure.

Donem-li temps al temps, però mantinguem els dubtes i les alertes. L’explicació que l’Steve Jobs dóna sobre el fet que encara no disposem d’aquest SDK és per raons de seguretat, de que han hagut de treure l’iPhone per complir terminis i perquè l’SDK estarà basat en Leopard.

Sembla raonable l’explicació, però el món dels enganys està farcit de mentides raonables.

I darrerament APPLE no ho està fent del tot bé.

L’altre exemple, encara per resoldre, és el tema d’un iPhone lliure, en el sentit que puguem comprar el “parato” i connectar-lo a l’operadora que més ens vingui de gust. I per aquí encara APPLE es pensa que pot posar barreres a l’aigua i, els mediterranis meridionals sabem per experiència vital que l’aigua s’acaba emportant-ho tot (malgrat continuem construint en les lleres dels rius i rieres).

Sobre l’iPhone lliure APPLE continua tancada dins la closca en una decisió que pot ser comprensible des del punt de vista comercial a curt termini, però que està condemnada al fracàs a mig i llarg.

És tant estúpid tancar-se d’aquesta manera, com fer fitxers amb DRM o ser una discogràfica i pensar que es viurà de la venda de CD’s. Aquesta visió “conservadora” de les limitacions forçades de la tecnologia s’ha demostrat, per activa i per passiva, que no porten en lloc.

I l’excusa (per que en aquest cas sí és una excusa) és que han de tancar pel compromís que tenen amb una operadora en concret sobre els serveis afegits implícits dins l’iPhone, però jo veig això com un sobre-cost absurd i no creïble.

Escolti, senyora APPLE, deixi vostè que l’operadora de torn m’ofereixi el servei que vulgui i a mi deixi’m escollir si el servei m’interessa i si el seu preu és raonable. Perquè un iPhone farcit de serveis que Vostè s’ha pres la molèstia de decidir per mi, i que només m’ofereix al preu que vol una única operadora sense possibilitat de competència, potser a mi no m’acabi d’interessar.

Atentament.
Un encara no client d’iPhone.