Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

granja de bots

Arran de casos com el Barçagate ens preguntem com funcionen les campanyes de difamació a les Xarxes Socials. Amb empreses que s’hi dediquen i amb una forma de funcionar força curioses. Per parlar d’aquest tema comptem avui amb l’amic Ganyet, que va entrevistar a una ex-treballadora d’una aquestes companyies i ho va publicar en un article de Via Empresa.

Cap empresa es lliure d’atacs importants als seus serveis i sistemes. En aquest cas li ha tocat a Microsoft en una vulnerabilitat important en la seva versió de servidor local del gestor de mail “Exchange Server”. En parlarem a la segona part.


PART 1:

Com funciones les empreses que fan campanyes en negatiu atacant persones, projectes, empreses o institucions (cas Barçagate amb “i3 Ventures”). Article d’en Ganyet a Via empresa: Una conversa amb Sonia D., extreballadora d’i3 Ventures

Privacy is Power“ de la Carissa VélizPART 2:

Important Hacking a Microsoft

Cap empresa està lliure de patir un atac a gran escala. Tampoc Microsoft. Aquesta passada setmana s’ha conegut un atac greu al programari d’Exchange, el servidor de correu electrònic corporatiu de l’empresa de Redmont, i que podria afectar a 60.000 empreses clients.

Aquest atac, originat a la Xina, no afecta a la versió Cloud d’Exchange. Només a la versió instal·lada en servidors locals: Exchange Server 2013, Exchange Server 2016 i Exchange Server 2019.

Els administradors de sistemes de les empreses ja disposen de pegats publicats per Microsoft, així com una guia per investigar i mitigar els seus efectes.


Propostes Mosseguis:

 • (SinerBOFH – Humor) “Lo Sinyor Postu” fa humor de Ponent, crea Memes i recauda milers de euros per causes solidàries. El podeu trobar a Twitter.
 • (Joan Betbesé – Música/Jocs) Una mica de rock’n’roll en forma de jocs! – “Queen: Rock Tour” A l’App Store.
 • (Oscar Apple – Router) “Honor router 3 mesh” amb wifi 6 per 22,9 € 
 • (Jordi – Xarxes Socials) Fa un parell de programes parlàveu de youtube i les xarxes socials. Per si hi voleu donar un cop d’ull, dues xarxes que funcionen amb blokchain i utilitzant tokens propis que intenten ser alternativa. Flixxo aspira a fer la competència a Youtube pagant directament al creador a través de la seva criptomoneda/token, estan començant a aconseguir continguts d’Amèrica Llatina. I Den Social és una xarxa organitzada per Lairs (aixoplucs, està basat en dragonchain, per això el nom) on a través d’un sistema de tokens pots donar suport a les publicacions i rebre tokens pel que publiques i participes.
 • (Agustí Brañas – 5ª revolució Industrial) Encara no hem començat a digerir la 4ª revolució industrial i ja parlen de la 5ª – Article a Metadata.cat parlant sobre com les màquines prendran decisions de forma autònoma.
 • (Jordi – Cables Submarins) En el darrer Cabalga el Cometa, en @JosepRuano i en @granludo fan esment del primer cable submarí entre Amèrica i Europa. Si algú té interès en aquest tema, us recomano una narració breu de Stefan Zweig (un dels millors narradors europeus del s. XX) recollit en el llibre “Moments estel·lars de la humanitat”, editat en català per Quaderns Crema i traduït magníficament per Maria Pous. La narració porta per títol “La primera paraula a través de l’oceà”, i explica de manera literària aquesta proesa. El llibre recull altres “moments estel·lars de la història de la humanitat”, tots recomanables (des de la composició del Messies de Haendel fins a l’arribada al Pol Sud).
 • (Radurdin – Més cables Submarins) Per a completar la proposta anterior hi ha un altre llibre que parla del tema dels primers cable submarins de l’Arthur C. Clarke, que es diu, El mundo es uno (How the world was won).
 • (Ludo – Encara més cables) Article a “Wired” sobre la història del “FLAG” Fiberoptic Link Around the Globe 
 • (Oscar Apple – Backup iOS) Software de backup local per iOS i iPadOS iMazing. Ara hi ha una versió gratuïta del programa que només deixa fer backup però no restaurar. Es pot pagar i canviar en cas de necessitat.
 • (Karlustarlux – Lego) Ahir vaig pensar que m’agradaria construir una maqueta de casa meva amb peces de Lego i que estaria bé que existís un programa de CAD per Lego. I ja existeix!!! Legocad. El programa permet dissenyar qualsevol objecte amb peces de Lego. Al final pots treure un llistat de les peces que necessites . La llàstima és que no pots importar plànols dwg.
 • (Macma – Pel·lícula) “Cherry” Nova peli d’Apple TV+ aquest divendres!
 • (Ludo – Novel·la) “Masters of the Rebels”.