curs podcasting

Quarta i, en principi, darrera entrega d’aquesta guia per aprendre a fer un Podcast amb els nostres MACs. Com ja sabeu aquesta guia, conjuntament amb altres de caire tècnic les podreu trobar a l’apartat “Guies” del Bloc de mossegalapoma.

En aquesta part parlarem de, un cop enregistrat el podcast, com obtenir el fitxer d’àudio resultant, de diverses formes per pujar-lo a la xarxa i de com fer-ne la divulgació.

Obtenir fitxer d’àudio

Un cop tens tots els elements generats dins el Garageband i havent-ne fet un repàs per que tot quadri i estigui correcte, generar el fitxer d’àudio del teu programa és molt senzill.

Amb Garageband disposes de diversos formats de sortida del teu fitxer. Els més habituals són:

  • format sense comprimir, qualitat CD (vàlid només per cançons)
  • format AAC o m4a
  • format mp3

Tot i que el format mp3 és el més universal, jo et recomano que el generis en format m4a per que aporta una millor qualitat d’àudio i és l’únic que et permet incorporar, a banda del só, les imatges, els texts i els enllaços.

En diversos llocs li diuen a aquest format “podcast millorat” ó, en anglès, “enhanced podcast”.

Sempre estàs a temps, si l’original està en format m4a, reconvertir-lo a mp3.

Per generar la sortida del fitxer has d’anar al menú “compartir” del Garageband.

Després veurem que Garageband és capaç de generar la sortida i enviar-la directament a iTunes o a iWeb, però si fas servir un altre mètode per publicar el podcast, t’interessarà generar primer la sortida a disc del fitxer. Veuràs que t’apareix un diàleg similar a aquest:

curs podcasting - exportar podcast

Com veieu a la imatge anterior he decidit generar el podcast en format AAC (m4a) i amb qualitat superior.

Si has escoltat el podcast de mossegalapoma t’hauràs adonat que sempre incorpora música, a banda de la veu, i, fins i tot, hi ha una secció específica, anomenada “music minuts” on pots escoltar sencera una cançó.

Vaig decidir aquesta qualitat precisament per que la música s’escoltés el millor possible. El preu d’un podcast amb alta qualitat és que, òbviament, ocupa més Mb.

En l’anterior exemple 33 minuts de podcast són 52Mb de fitxer. Tingueu en compte aquests factors doncs, un cop us plantegeu hostatjar els fitxers en un servei de hosting extern, excepte que sigui de pagament i fins i tot sent-ho, l’espai és sempre limitat.

Diverses formes de pujar el podcast a la xarxa

Hi ha moltes formes de pujar el teu podcast a la xarxa però jo parlaré de 3 generals:

  • de manera manual dins el teu bloc
  • de manera automàtica per mitjà d’iWeb amb compte .MAC
  • de manera semi-automàtica per mitjà d’un servei específic de hosting per Podcast (ex:Podomatic)

Publicar el podcast de manera manual dins el teu bloc

La manera més clàssica, possiblement més econòmica però que té dos desavantatges bàsics:

1) Ho has de fer-ho tot de manera manual i no pots aprofitar automatismes que t’aporta el MAC i la integració amb iLife, etc.

2) També hauràs de construir a mà (o buscar-te la vida) per tenir un “feed” del Podcast si vols que la gent s’hi subscrigui.

Si puges el teu fitxer al Bloc hauràs de cercar la manera que la gent el pugui escoltar. En el cas de que tinguis el teu bloc amb WordPress, pots fer servir aquest plugin (només per a fitxers d’àudio mp3): mp3 audio plugin.

Publicar el podcast de manera automàtica amb iWeb + compte .MAC

Fins al moment la manera que jo faig servir per publicar-lo i que, possiblement, deixi de fer servir quan se m’acabi la subscripció a .MAC que tinc pagada per 1 any.

La raó bàsica és que un compte .MAC costa 99$, preu que, al meu entendre, és massa car pels serveis que aporta.

És cert que un dels grans avantatges de fer-ho així és la enorme comoditat que suposa directament des del Garageband, generar la sortida a l’iWeb (on has d’haver creat una pàgina per encabir el Podcast) i des d’aquí automàticament ho pots pujar a .MAC (i també a iTunes), generant-se el fitxer RSS automàtic del teu podcast i, a més, iWeb permet escoltar i visualitzar cada capítol de forma individual.

Com veieu és la integració perfecta, però massa cara.

Publicar el podcast de manera semi-automàtica per mitjà d’un servei especialitzat

Si no canvien les coses, acabarà sent la forma com, definitiva i exclusivament, acabi publicant el Podcast.

Serveis especialitzats, com Podomatic, a partir del teu fitxer generat (ja sigui aquest m4a o mp3) permeten pujar-lo i integrar-lo dins una estructura pròpia de bloc, et crea de forma automàtica el fitxer RSS, fa també de forma automàtica (em sembla) la conversió de m4a a mp3 i altres formats, permetent així als possibles oients escollir el format que més els hi convingui, permet subscripció del feed i escoltar-lo “on-line” per mitjà d’un reproductor propi, incorpora un sistema d’estadístiques i visites i genera la integració amb iTunes. Tot això de forma gratuïta.

Sembla perfecte, no? Doncs no, no ho és. És gratis fins a un límit de 350 Mb, hi ha també un límit baix en la quantitat de transferència i la velocitat deixa força que desitjar. A més, darrerament, està caigut força vegades.

Si vols “superar els curts límits” de la part gratuïta has de pagar. Tot i així, si el servei fos una mica més estable i ràpid, crec que podria ser una bona solució a futur.

Com divulgar el nostre Podcast

Podeu enviar una bateria d’e-mails als vostres amics… però no és la manera més “moderna” de fer-ho 🙂

El que potser és més aconsellable és publicar el vostre Podcast (o el feed del vostre Podcast) en un directori especialitzat.

Sense cap mena de dubte el directori de Podcasts per excel·lència, sobre tot si ets maquero, és iTunes. iTunes té més de 125.000 Podcasts (i vídeo-podcasts) registrats.

Recorda que iTunes no “hostatja” el teu Podcast, senzillament és un directori que “apunta” al teu fitxer RSS.

Per donar-se d’alta a iTunes, has de tenir creat un compte (tot i que el servei és gratuït) i “enviar el podcast” des de dins de la secció de podcast de l’iTunes store o bé seguir aquest enllaç.

El fitxer RSS per a que sigui vàlid i funcioni a iTunes ha d’incorporar unes “tags” o “paraules claus” especials. Pots consultar l’estructura i altre informació tècnica aquí.

Si no tens encara clar tot el procés de publicació i tot això del fitxer RSS del Podcast potser t’ajudarà el vídeo següent d’en Jason Van Orden (en anglès) que, a més té un excel·lent bloc (incloent video-tutorials) que explica perfectament totes les claus per a tenir un Podcast reeixit i un magnífic llibre anomenat “Promoting your Podcast“.

El mateix Podomatic també fa certa “divulgació” del teu Podcast i, a banda, si fas servir música i l’obtens, per exemple, com faig jo, de Podsafe Music Network, també pots registrar el teu podcast en el seu directori.

A l’estat espanyol existeix un directori anomenat “Podcastellano“, però clar, només en el cas que facis el Podcast en aquesta llengua.

En teoria, també amb certa vinculació amb Podcastellano, hi ha un indret o directori per podcasts en català, Podcatala, però el veig bastant mort i sense entrades actives des del mes de Juny (i estem a Octubre).

Crec que una de les opcions interessants, que jo faig servir ara per ara, si tens un Podcast en català, és publicar-ho, també, al directori de Blocs i Podcasts “Catablocs.cat” indicant-li que la categoria és un “Podcast”. Catablocs.cat sí és un directori totalment actiu i magníficament dirigit per en Joan Razola.

Possiblement hi hagin altres indrets a la xarxa on publicar i informar del teu Podcast. Si fas recerca i en trobes, si us plau, comenta-ho i ho afegiré aquí.

————-

I fins aquí la guia sobre “Com fer un Podcast amb eines MAC”, desitjo que us hagi servit per començar-vos a introduir en aquest magnífic món del Podcasting.

Si us animeu a fer proves, necessiteu un cop de mà o senzillament voleu comentar o mostrar alguna de les vostres creacions, no dubteu en contactar amb mi i en parlem. Bona Sort!!!