com fer un podcast - podcasting

En aquesta tercera part, la més central de la guia o tutorial per aprendre a crear un Podcast amb els nostres MACs, em centraré a explicar com faig servir el Garegaband per a enregistrar el Podcast.

Com comentava en la primera part d’introducció (1), no pretenc ensenyar-vos a fer anar l’eina, si no només explicar com la faig servir jo.

Si voleu aprendre les funcions bàsiques del Garageband, podeu dirigir-vos a aquests indrets:

Hi ha tres raons bàsiques per les quals faig servir el Garageband.

La primera és per que, fins a la data, el Garageband ve preinstal·lat, com a part de la suite iLife, dins dels iMacs, Macbooks, etc…, per tant és una eina que normalment teniu tots a mà. A més és senzilla, intuïtiva i suficient pel que necessito.

La segona és per que permet generar podcasts en format millorat i de qualitat d’àudio superior: m4a.

Aquest format incorpora, a banda de l’àudio, la possibilitat de marcar i generar capítols o seccions dins el podcast, afegir imatges i enllaços a mesura que faig esment dels mateixos durant l’enregistrament i per tant, us permet seguir-los directament mentre el reproduïu.

Com haureu vist, de moment, no adjunto un detallat “shownotes” de cada podcast, és a dir, no l’acompanyo d’una descripció detallada del contingut amb esment de cada enllaç a les webs de les que acostumo a parlar durant el programa. I no ho faig precisament per que ja les incorporo “on-line” en el punt que toca durant l’enregistrament.

És cert, però, que per a que pugueu fer un seguiment correcte del programa i accedir a imatges i enllaços heu de fer servir un reproductor que suporti aquest format m4a, com per exemple el Quicktime o l’iTunes (que fa servir també el motor del Quicktime per a reproduir els fitxers m4a).

Com haureu vist en el bloc, de fa poc, he afegit una còpia de cada programa del podcast també en format mp3. De mantenir aquestes còpies actives en mp3, no descarto, a futur, generar unes “shownotes” més detallades i amb inclusió d’enllaços, doncs aquells de vosaltres que escolteu el podcast en mp3 no teniu accés al contingut de text o d’imatges.

I finalment, la tercera raó per la qual faig servir el Garageband és per la magnífica integració amb la resta de la suite iLife d’APPLE.

De moment (això pot canviar a futur) mantinc obert el compte .MAC de pagament on hostatjo la pàgina del podcast de mossegalapoma (no la del bloc). La pàgina del podcast està creada amb l’iWeb i pujada directament a .MAC.

La gràcia de Garageband és que genera automàticament el podcast i l’inclou com a una nova entrada a l’iWeb de forma automàtica, senzilla i ràpida.

En una entrada posterior, quan parlem del “després de…” la producció del podcast i on detallarem com pujar-lo a internet, en tornaré a parlar més exhaustivament d’aquest punt.

Centrant-nos ja en la feina d’edició de cada capítol del podcast he cregut oportú dividir les tasques que faig en dues parts:

1) abans del treball amb el Garageband (pre-producció)
2) durant l’enregistrament amb el Garageband (producció)

Les de després de la producció, com us deia, vindran en una següent entrada.

Pre-producció

Partint del guió que tinc en un document de text del NeoOffice, determino i completo les diferents seccions decidint quines seran llegides (i per tant haig d’acabar d’escriure el contingut en el guió) i quines seran parlades de forma improvisada (on només tinc una referència dins el guió).

Les imatges fixes que separen les seccions habituals del podcast (contingut, dreceres, notícies, a fons, etc..) ja les tinc desades en una carpeta, però normalment, a cada podcast parlo de programes, llocs webs aconsellats, informacions, etc… i d’aquests necessito normalment la imatge que el relaciona i el link.

Per tant repasso els llocs web i capturo la imatge que em sembla més rellevant de cadascun amb Command (tecla Poma)+Shift+4. I en paral·lel faig copy&paste del link que faré servir més tard.

D’altra banda decideixo la música. Normalment faig servir dues cançons originals a cada programa, la resta són gravacions de continuïtat o música de separació que ja ve inclosa en el Garageband.

Les cançons originals les baixo de Podsafe Music Network, sota llicència Creative Commons, per Podcasters.

Si et registres com a Podcaster a Podsafe Music Network s’habilita la possibilitat de, mentre recerques i escoltes música, seleccionar la que t’agrada i desar-la en una “llista de reproducció” personal. A la següent imatge veuràs la meva llista actual amb cançons que tinc “reservades” per a nous podcasts:

Podsafe Music Network playlist

Si us fixeu en els dos requadres anteriors, el vermell permet baixar-se la cançó al disc dur en mp3 i el blau permet reportar a quin episodi del podcast has fet servir la cançó. Aquesta darrera funció és molt interessant doncs Podsafe Music Network ho comunica a l’autor i permet, així, una comunicació directa entre tu com a podcaster i l’autor de la música. A mi m’ha passat un cop que l’autor es comuniqués amb mi i va ser “molt sorprenent” 🙂

Per tant, com heu vist, l’altra cosa que faig és baixar-me el parell de cançons de cada episodi. Igualment aprofito, si està disponible, l’enllaç que comunica amb el website de l’autor de la música i en copio la imatge i el link.

I fins aquí tota la feina de pre-producció amb una excepció:

En cas que l’episodi del podcast inclogui una entrevista o conversa, aquesta s’enregistra, normalment des de l’Skype, amb l’Audio Hijack Pro. El resultat son diversos fitxers d’àudio en format AIFF.

Ja us he comentat que sovint els nivells de l’àudio a les entrevistes no és homogeni. Per tant necessito “anivellar-lo”. Amb “The Levelator” genero de forma automàtica les còpies anivellades de cada part de l’entrevista o conversa i així ja les tinc llestes per enganxar-les al Garageband.

(mireu la part 2 d’aquesta guia, o escolteu el Podcast #8, on parlo de l’Audio Hijack Pro i del Levelator. Podeu accedir al material esmentat des d’aquí)

Producció

Amb el guió creat i tot el material d’àudio, imatges i enllaços preparats, la Producció del Podcast és realment molt senzilla, reduint-se a enregistrar la meva veu i fer copy&paste dels diferents elements dins el Garageband.

Fins a la data el podcast de mossegalapoma ha tingut dos formats (o esquema de podcast) diferents:

– L’habitual, amb les seccions que ja coneixeu i que dura uns 30 minuts.
– L’especial connexions, amb una conversa enregistrada i de durada 60 minuts.

El que faig és, en funció del format del nou capítol, copiar-lo damunt d’un anterior que hi tingui relació. Així aprofito el mateix esquema de podcast.

Anem, però, a veure més en detall on va situat dins el Garageband cada element i alguns trucs relacionats:

Podcast track

Podcasting - Garageband - Podcast Track

Podcasting - Garageband - Podcast Track

Aquí van les imatges, capítols i enllaços de cada episodi. Faig servir una imatge comuna general per a cada episodi (que apareix quan no hi ha cap altra que la substitueixi) i, per a cada part concreta, afegeixo la imatge corresponent i, si cal, l’acompanyo del seu enllaç.

El format habitual de les imatges recomanable és de 300×300 pixels. El Garageband permet ajustar-les a aquest tamany per defecte i també incorpora un petit editor per ajustar-les segons veieu en la imatge següent:

Podcasting - Garageband - Editor d'ilustracions

Male Narrator

Podcasting - Garageband - Male Narrator 1

Podcasting - Garageband - Male Narrator 2

En aquesta pista enregistro la meva veu.

Com ja he comentat faig servir un micròfon pre-alimentat de la casa ADK en conjunció amb una taula mescladora M-AUDIO Firewire 410, que serveix, d’una banda per a alimentar el micro i de l’altra passar-li el so al MAC per mitjà d’una entrada Firewire. Faig servir, per tant, aquesta font d’entrada (Mono 1 -Firewire 410 Multichannel) seleccionant-la en el desplegable (a la imatge anterior) o bé, per defecte, a les preferències del Garageband.

Com veieu a la imatge anterior he escollit l’opció de filtre “Male Narrator” disponible com opció dins “instrument real”. Això fa que la veu narrada adquireixi més “compressió”, és a dir, més presencia. També podeu provar “Male Narrator Noisy”, si esteu enregistrant des d’una habitació amb soroll de fons (finestra oberta, etc…) on, a banda de la compressió, incorpora retall del so de fons afavorint la netedat final.

Resta de Pistes d’àudio

Podcasting - Garageband - Resta de pistes d'àudio

Com veieu he separat les altres seccions en pistes diferents i ho he fet tenint en compte el factor de simultaneïtat, és a dir, si la música s’ha de reproduir al mateix temps que la veu, necessita una pista d’àudio separada, i així successivament.

En el Podcast 6, exemple que heu vist a la imatge anterior, hi ha una conversa (pista independent), Veus de continuació com les que anuncien l’inici de cada secció, les sintonies o música de continuació i, finalment, la música baixada de Podsafe Music Network (la darrera pista).

Fixeu-vos que cada pista (o instrument com l’anomena el Garageband) permet aplicar filtres independents d’equalització, nivells del só i efectes.

El nivell del só es pot regular manualment, pujant-lo i baixant-lo de forma individual a cada pista o, inclús dins cada pista, regular el nivell en decibels per cada moment de temps.

La veritat és que, si feu servir el Levelator, com us indicava, en pre-producció i us aprofiteu de les marques de preponderància de só que ja venen en el Garageband (veure imatge següent on, en groc, estan les pistes que tenen més nivell d’àudio respecte a les que estan en blau) aquest procés és automàtic i gairebé no cal tocar res.

Aquestes “marques de nivell de so de pista” fan que, per exemple, la veu del narrador s’escolti més forta per damunt de la música mentre el primer parla. Per això “Male Narrator” o “Conversa” estan en groc, i “Música” o “Sintonia de Continuació” estan en blau. Això ho fa el Garageband automàticament.

Podcasting - Garageband - Resta de pistes d'àudio - nivells

I ja està. Ja tenim el Podcast fet.

Convé, però, que li feu una repassada general abans de donar-lo per acabat. Regulant el nivell general de sortida per evitar saturacions i comprovar que les imatges apareixen quan toquen i els links funcionen ok.

A partir d’aquí haurem de generar el fitxer resultant en el format que més ens convingui i pujar-lo a la xarxa. Però aquest tema el veurem en una entrada posterior.