podcast 1 tutorial

Tal i com vaig comentar en el darrer Podcast de mossegalapoma, vull encetar tot un seguit d’entrades per ensenyar a fer un Podcast (i per a mantenir-lo actiu en el temps) amb les eines dels MAC que tenim més a mà. Ja veureu que no costa tant.

Em faria molta il·lusió que algú s’animés a provar-ho. No hi ha gaires “Podcasters” en català, i com deia l’altra dia, crec que, en aquest tema ens manca “fer més soroll”.

Tot els consells que us donaré, tot els llocs que faré esment on poder treure idees i consultar tutorials, i tots els programes i trucs són els que jo he fet servir per aprendre i que encara faig servir a cada capítol.

La gran sort per als usuaris de MAC és que disposem de les eines més fàcils de fer servir.

Cercant per la xarxa podreu trobar llocs que expliquen bastant acuradament l’ús de les eines per a l’edició del podcast, com per exemple el Garageband (que és l’eina que jo faig servir), o d’altres.

De debò que us animo a provar-ho. Cal un esforç a l’inici, però amb una mica de constància, com a tot en la vida, acabareu tenint un “esquema de podcast” que us permetrà produir-los concentrant-vos més en el contingut i no tant en la part tècnica.

La primera cosa important és una obvietat, i és que, a l’igual que passa amb els blocs, cal tenir alguna cosa a dir, no importa el què, però sí crec que heu de tenir “el cuquet”, els que teniu un bloc actiu segur que compreneu el que vull dir. Si no aneu a donar-li una continuació al Podcast, crec sincerament que no val la pena passar per l’esforç del principi.

Per tant, la gràcia d’un podcast no és que feu un capítol o episodi, si no que en feu molts. I per aconseguir un correcte “Roll out” la segona cosa important és que us construïu el vostre propi “esquema de podcast“.

D’això en parlarem amb més detall en posteriors entrades.

A més un podcast no és només “edició”. Un podcast té un “abans de l’edició” i un “després de l’edició”. I son tant o més importants que la creació mateixa.

I per l’abans i després no he trobat massa informació. Així que aquí també faré émfasi.

Abans, durant i després, seran les tres parts més en les que subdividiré aquest tutorial repartit en entrades del bloc.

La idea és poder donar-vos la millor ajuda possible, intentant explicar-ho d’una manera senzilla i simple, i tenint molt present, com diuen els anglesos, les “lessons learned”, és a dir, les lliçons apresses.

Lamentablement la major part de la llista de material per aprendre està en anglès. Insisteixo en la importància del domini d’aquesta llengua si voleu avançar en qualsevol faceta com a Internauta.

El Podcast 6 de mossegalapoma té gairebé tots els ingredients que podeu fer servir per crear i generar un podcast: Necessitat de guió previ, veu de locutor, efectes, gravació d’una entrevista telefònica, post-edició de l’entrevista, necessitat d’ajustaments dels nivells d’àudio, incorporació de música en el podcast, incorporació de fonts externes, imatges i links per a un podcast “millorat”, etc…

Per tant em servirà com a base dels exemples que us explicaré en les entrades posteriors relacionades.

Com sempre faig en la primera entrada “(1) Introducció” en aquest tipus de tutorials, us poso deures a fer 😉

Fonts d’informació per a crear un Podcast

informació general

Vilaweb.cat va ser una pionera a Catalunya en temes de podcasting, just és que mireu aquest article.

. Què és el Podcasting (a tirar de vikipèdia)

També hi ha informació general a podcast.es en espanyol i molta més informació a la wikipèdia en anglès.

Aquí una guia per a principiants (en anglès).

informació detallada, aparells, trucs, garageband

Cal aprendre a fer anar el Garageband des d’aquí. És molt fàcil i intuïtiu i jo no parlaré de l’ús bàsic del Garageband, donaré per fet que ja el sabeu fer anar amb allò que explica el vídeo anterior. Per tant, quan toqui, em limitaré a esmentar trucs i ajudes.

La pròpia APPLE ens proporciona tot un seguit de seminaris per aprofundir una mica més, i que van des de la preparació, a la producció i promoció del nostre Podcast. Són excel·lents. Això sí, en anglès. No us perdeu repassar tots i cadascun dels vídeos i links d’aquesta pàgina.

Si m’heu fet cas en visionar els vídeos del paràgraf anterior anireu com bojos a comprar un micròfon com cal i una taula-interfase midi on connectar-lo. Aneu a Microfusa, la millor botiga d’àudio de Barcelona. Encara que no compreu res en un plaer autèntic passar-se per allà. Si voleu comprar remeneu i pregunteu, sempre podeu trobar alguna oferta molt bona, sobre tot en productes una mica antics.

alguns micròfons alimentats: Samson, ADK

alguns equips interfases per micròfons alimentats: M-AUDIO, PreSonus, Digidesign.

És clar que podeu gravar amb el micro de l’equip, però la diferència si feu servir un micròfon com cal és molt gran. Suposant que el garageband ja el teniu en el MAC, en el micro i en la taula potser seran l’altra punt de despesa a plantejar-vos. Feu vosaltres mateixos l’avaluació. Podeu tenir ambdues coses per un total que pot rondar entre 200 i 500 euros

altre software que necessitareu a banda del garageband

Per a capturar àudio, ja sigui d’una pàgina web, del sistema, del skype, etc… necessitareu l’Audio Hijack Pro. És de pagament, però la versió demo inclou la possibilitat de generar captures fins a 10 minuts de llarg. Més que suficient per capturar audio per efectes, i inclús també per a enregistrar entrevistes. Això sí, cada 10 minuts haureu de tallar, desar i tornar a començar una nova gravació. Jo, de moment, estic tirant amb la versió demo.

Levelator és una altra eina gratuïta i imprescindible. En molts casos, quan enregistrem fons de so externes (com una entrevista) l’àudio pot quedar totalment desnivellat. Pot passar que a un participant se l’escolti molt fort i a l’altre molt fluix. Aquesta eina ens deixa tot l’audio d’un fitxer al mateix nivell.

Exemples de Podcasts ben fets

A continuació us linkaré un parell de podcast que son un plaer d’escoltar. Parlen d’edició d’àudio i de podcasting.

No us deixeu impressionar per la increïble qualitat. La majoria estant fets per professionals del só o de la ràdio i fan servir equips molt cars. No cal arribar tant lluny, però escoltant-los n’aprens molt i treus idees, encara que no tinguis ni “papa” d’anglès. Gaudiu-los.

Us faig link a la seva pàgina web, però tots tenen presència a iTunes.

Inside Home Recording

Sounds Good

A l’episodi 12 de Sounds Good en Hens Zimmerman, el seu autor, va treure un vídeo-podcast explicant com fa el seu programa. Encara estic aplaudint amb mans, orelles, i peus. Brutal i Genial. No us el perdeu!!!!!