català per defecte al Firefox

Dues notícies, o milor dit, un suggeriment i una notícia respecte a l’ús del català.

La primera me l’ha fet arribat l’Albert Murillo.

Em trasllada un suggeriment o consell fet el passat Octubre per l’Òscar del Pozo Triscón, actualment enginyer de Google a Irlanda i antic col·laborador de Softcatalà.

L’Òscar va comunicar que Google està treballant per a traduir els seus productes més populars a les 40 llengües més utilitzades a Internet.

El català hi va entrar però molt just.

Un dels criteris que Google fa servir per a mesurar l’ús d’una llengua és comprovar l’idioma per defecte en el navegador. I compte! no la llengua dels menús d’aquest, si no la llengua predeterminada que li has indicat quan navegues.

Per fer-ho des de Mac, si fas servir Firefox, ves a Preferències – Contingut – Llengües i afegeix el català com a primera de la llista. (segons mostra la imatge superior d’aquest article).

No he vist que Safari tingui a preferències aquesta possibilitat de configuració, amb el que sobreentenc que ho hereta de la configuració per defecte del Mac OS X.

Si és així comprova a Preferències del Sistema – Internacional – Llengua que el català estigui el primer de la llista (veure imatge següent).

català a Leopard

En altres navegadors per Mac OS X, hauràs de cercar aquesta configuració ad-hoc.

Adobe Photoshop LightRoom

L’altra notícia m’arriba d’en Rafel Jesús, conductor del bloc de Fotografia i Macs La Poma de Ponent.

En Rafel ha publicat una entrada comentat la traducció al català, feta per en Quim Cubí, del programari d’edició bàsica i gestió de llibreria d’imatges LightRoom d’Adobe Photoshop.

A l’enllaç anterior en Rafel explica com aplicar la configuració del LightRoom en català per Mac. Comprova si tens el català com a idioma per defecte (com veiem en el cas del navegador Safari).