cydia

Com recollia l’amic Miquel Labòria al Bloc d’Apple en Català, fa alguns dies va aparèixer la polèmica quan Apple va començar a donar les primeres passes per a declarar il·legal el jailbreak de l’iPhone (i del iPod Touch).

De moment Apple ha presentat un document (encara no una denúncia) a l’oficina de copyright dels EE.UU. argumentant que el jailbreak és una violació dels drets d’autor i del DMCA (llei americana sobre la propietat de drets digitals).

Però el que realment emprenya a la casa de la poma és perdre la clau de l’aixeta per a decidir quines aplicacions podem fer servir i quines no en uns aparells pels quals hem pagat uns quants, i no pocs, euros.

És a dir, Apple vol que la única via d’entrada d’aplicacions sigui la seva pròpia l’App Store.

Els criteris pels quals una aplicació de tercers pot passar el filtre d’Apple han estat fins ara força arbitraris el que ha desfermat greus crítiques per part d’algunes companyies fabricants de programari a les quals se’ls hi ha denegat la presència d’alguna de les seves aplicacions o s’ha dilatat excessivament la decisió.

Un dels criteris que Apple SI aplica és rebutjar per sistema qualsevol aplicació que afecti als seus interessos comercials, per molt que pugui ser interessant pels usuaris o no tingui cap contraindicació en termes de seguretat.

Sense jailbreak els usuaris perdríem la possibilitat, entre moltes altres, de tenir l’iPhone en català, d’escollir operadora o de personalitzar-lo al nostre gust.

Jay Freeman (Saurik), el creador de Cydia (l’App Store alternativa a la d’Apple) ha escrit una carta a la mateixa oficina de copyright, aportant, sota el seu punt de vista, arguments contraris als expressats per Apple.

La carta la recull íntegrament “App iPhone School” i val al pena llegir-la.