Actualitzem: Apple ha tret, via actualització de programari, una actualització del programari “Java for OS X Lion 2012-003” que detecta, elimina i resol el problema del troià “Flashback” – seguiu els procediments estàndards d’actualització de programari

bitdefender

Aquests dies s’ha comentat força a la xarxa l’existència d’un nou troià per a Mac de nom: Flashback, que es difon principalment via còpies infectades de l’Adobe Flash Player (recordem que no ve pre-instal·lat en els macs des de les darreres versions).

Aquest 3 d’abril Apple ha tret una nova actualització de Java for Mac que barra la porta a l’entrada d’aquest troià doncs aprofitava una vulnerabilitat existent.

Per tant, abans de seguir endavant verifica que has actualitat la darrera versió de Java for Mac o descarrega i instal·la-la dels següents enllaços:

Java for Mac Lion 2012 002 (Lion i també vàlid per les betes de Mountain Lion)
Java for Mac 10.6 Update 7 (Snow Leopard)

I si et cal descarregar l’Adobe Flash Player recorda fer-ho des de la seva web oficial.

A mesura que un sistema operatiu es popularitza és lògic que als creadors de virus i troians els hi resulti més rentable aprofitar les vulnerabilitats (tots en tenen) per a crear-ne i divulgar-ne.

El Mac OS X no n’està exempt i cal ser conscients.

Pel que fa al troià “Flashback” segons Dr. Web la infecció s’ha donat principalment als Estats Units i al Canadà, però no està de més donar-hi una ullada.

Hi ha una forma manual per detectar i esborrar el troià “Flashback” publicada per F-Secure.

Bitdefender

Igualment no està de més que provis Bitdefender Virus Scanner, gratuït a la Mac App Store.

Com indica el seu nom “Bitdefender Virus Scanner” no elimina res però sí detecta l’existència de troians en el teu Mac, inclòs l’esmentat “Flashback”.

Si passes l’escàner i detecta alguna cosa estranya no t’espantis, l’ús principal de Bitdefender és detectar virus de Windows, presents en llapis de memòria, arxius annexes a correus, etc que poden estar desats o connectats a un Mac, però que no l’afecten i si no han estat específicament dissenyats per al nostre sistema operatiu.

Bitdefender també disposa d’una versió que no només detecta, si no que elimina virus de Mac i Windows que passin a través del teu Mac, però val 29,24€ la subscripció anual i sempre tens alternatives manuals d’eliminació.

Apple no parla mai de virus ni troians per Mac, però hi ha un excel·lent fil als fòrums de suport d’Apple, escrit per l’usuari britànic Klaus1 que recomanem llegir a tot usuari de Mac i d’iOS.