Com canviar d’iPhone a Android i no morir a l’intent.

Tots els camins duen a roma…?

 

Recordeu: el vostre telèfon Android us demanarà un compte de google. Per activiar-lo o crear-lo us caldrà 3G o Wifi. Activeu pin i clau de Wifi com a primera acció!

Aquest compte de Google ens donarà accés al Market, que és la botiga d’aplicacions d’Android.

Ens oferirà automàticament la sincronització nativa amb una pila de serveis: calendari, tasques, correu… des d’ara el telèfon estarà lligat al compte. Això fa que. a voltes, des de l’ordinador, Google coneixerà el mòbil i deixar+a interactuar amb ell (per exemple la web del Market).

 

“Ja tinc el telèfon configurat!”

 

Felicitats! Ara, si tens experiència en iOS t’adonaràs que no trobes res… i quan dic res és res!

 

“Estic perdut!!”

 

Tranquil, el pànic només durarà uns moments. Els telèfons Android, (depenent de cada model, tenen més botons que els iPhone. En el meu cas, i és el que vull explicar, en té 3: Menú, Retorn i el “Home” com els iPhone’s, apart dels típics de volum i encendre/apagar/bloquejar.

Els botons Enrere i Home, et trauran d’allà on no vulguis ser i el botó de Menú t’obrirà un bonic desplegable amb les opcions (ara sí!!) depenent d’on siguis. Això vol dir que el Menú serà diferent si ets a l’Escriptori, al menú d’Aplicacions, als Contactes, a una App… i així cada part del telèfon té el seu propi Menú d’opcions.

menú aplicació

 

“Cada cosa té el seu menú”
“Això està bé o malament”?
“Tot té les seves coses bones i dolentes, això depèn de cadascú”

 

Veuràs que no totes les Apps utilitzen aquest menú, això és degut probablement a que s’han “portat” des d’iOS, on no hi ha botó físic per al menú i les opcions es troben.

Ja sóc a l’Escriptori!

 

Android té pàgines per anar passant amb un moviment horitzontal del dit o swipe, per tant t’hauria de ser fàcil navegar-hi. Com veuràs, el primer cop que hi entres no hi ha pràcticament res… alguna aplicació, la barra de cerques de google i una altre barra que mostra elements del telèfon: wifi, dades o bluetooth. Android té més d’una pantalla d’apps i l’escriptori pot estar buit.

“A però l’escriptori te una “barra” inferior amb 4 apps com a iOS”!
“Doncs sí, de la mateixa manera que iOS ara desplega les notificacions passant el dit de dalt a baix de la pantalla, com a Android”

Tot això vol dir que pots posar i treure el que apareix a l’escriptori.

“Però, com”?

La clau està en la interacció amb la pantalla i els espais (prémer una icona o prémer un espai buit). Des de l’escriptori, si premem de forma constant una aplicació (igual que a iOS) ens deixarà moure-la o bé eliminar-la. En canvi si premem constantment el “fons” d’escriptori apareixerà un menú.

En aquest menú ens deixarà triar entre: Widgets, Accés Directe a Aplicacions o Carpetes.


Haurem de triar entre les aplicacions o widgets instal·lats quin volem situar a l’escriptori. En el cas dels Widgets, fins hi tot podrem triar entre diferents tamanys de widgets.

Les carpetes tenen un funcionament semblant a les d’iOS, un cop n’hem creat una, de la mateixa forma que distribuïm les aplicacions per l’escriptori, les posem i traiem de la carpeta (deixant premuda una icona d’aplicació).

“D’acord, però… que és un Widget”?

Un widget és un element que situem a l’escriptori i que ofereix per si sól o bé una informació o bé una funcionalitat. Per exemple: un indicador de percentatge de bateria o un botó per activar/desactivar 3g, bluetooth o el gps.
El sistema Android porta per si mateix un conjunt de widgets (de forma molt semblant al Mac OS X): missatges, la borsa, el temps… però moltes de les aplicacions que us baixeu també permetran que us afegiu nous widgets.

“Gràcies… i les aplicacions com has dit que es baixen”?

Abans hem parlat del Market. El Market es l’AppStore d’Android. Un cop accedeixes amb el teu usuari Google podràs realitzar compres (tant de pagament com gratuïtes). Si vols baixar apps que siguin de pagament hauràs d’associar una visa al teu compte.

Fixa’t abans de comprar una app, podràs veure que farà servir l’app! La seguretat és molt important!
De la mateixa forma que pots comprar una app a iOS o des del mobil o des de iTunes, amb Android Market passa el mateix. Pots comprar una app a traves de la web d’Android Market. Et detecta el teu telèfon i et diu si l’app que vols baixar és compatible amb el teu terminal.

“Genial ara ja tinc les apps més xules instal·lades i funcionant”!
“Però les aplicacions s’han d’apagar”?

Sabem com sortir d’una aplicació, amb el botó de Home. L’aplicació no s’apagarà, es poden apagar si vols. Existeix una combinació de tecles per tal d’obrir el gestor de tasques o sinó també el podeu anar a cercar al menú d’Aplicacions. En el meu cas si premo durant un temps el botó Home s’obra el Gestor de tasques. Aquest procés no s’haurà de seguir si surts d’una app amb el botó de Retorn.

Aquest gestor permet obrir ràpidament les últimes aplicacions usades o bé entrar a l’”Administrador de Tasques”. Un cop a aquest Administrador, podrem veure les aplicacions actives i quins recursos estan fent servir, amb la possibilitat d’aturar-ne el seu funcionament. També trobarem altra informació de gestió de recursos.

“Gràcies, algun altre truc”?

Doncs sí!
De la mateixa manera que iPhone te un codi numèric que protegeix el telèfon en cas que algú l’agafi. Android té un sistema de desbloqueig del telèfon a partir de dibuix de patrons.

Ajustos->Ubicació i seguretat->Utilitzar patró. Això ens permetrà crear la nostra pròpia combinació  o patró visible a partir de 9 punts posats en forma de matriu. Resseguint aquests punts amb el dit a sobre la pantalla, creem un patró que haurem de reproduir per tal de desbloquejar el telèfon.

“Ara ja crec que ho tinc tot…”
“Ostres i els Contactes”? Els tenia tots al iPhone!!

La gestió de contactes és pot fer de diverses maneres:

  • Per una banda, podem guardar els nostres contactes a la SIM i importar-los
  • Podem fer servir iSync si tenim un Mac i gestionar-ho a través dels contactes del MAC (problema: els samsung no tenen “drivers” per a fer servir en mac per la sincronització).
  • Podem fer servir iCloud, guardar els contactes, sincronitzar-los amb un compte de Google i aleshores l’Android ens carregarà els contactes automàticament (opció preferida per molta gent encara que no usi Android).
  • També podem copiar els contactes a mà un per un 🙂 (opció no recomanada).
“Casi m’he n’oblido! Quines apps recomanes”??

Això ho deixem per al proper article: “Millors app’s per començar en Android”.