No tanquem per vacances però sí reduirem la freqüència, de l’1 al 20 d’Agost, en la publicació d’articles en el bloc, a banda que la producció dels podcasts s’atura fins l’inici de la tercera temporada al Setembre.

Un bon moment per descansar del món 2.0, fer balanç i planificar les novetats.

Balanç:

sumari

  • 3 anys i molta informació acumulada:

Ja anem camí de 3 anys del bloc amb més de 1.100 entrades i més de 6.000 comentaris. Això vol dir que el volum d’informació continguda és ja força elevat i convé repensar bé com aquesta s’estructura per fer-la el màxim d’accessible.

Una de les formes de navegar per la informació són les categories. (segon menú a la part superior del bloc)

Quan l’any passat vam fer el canvi de tema un dels criteris que vaig prioritzar va ser l’accés a la informació del bloc per menú superior de categories.

Això també ens va obligar a una classificació de cada entrada més rigorosa que la llibertat arbitraria de la catalogació per etiquetes. Les categories són les que són i hem intentat ser acurats al decidir obrir-ne de noves o penjar-les d’alguna categoria superior aprofitant l’element de jerarquia que incorporen.

Crec que vam fer bé a la vista de la gran quantitat d’informació i, a més, també m’he n’adono que aquest fet condicionarà qualsevol canvi posterior de tema (en parlaré més endavant).

La possibilitat de “cerca” del bloc es fa també imprescindible i és igualment una bona eina per trobar temes dels quals n’hem parlat algun cop. En Marc i un servidor la fem servir constantment.

  • La nostra dedicació i les prioritats:

Fins a inicis de la primavera d’enguany jo disposava de molt més temps lliure, el que beneficiava la publicació d’un major nombre d’entrades en el bloc.

Ara la meva disponibilitat, i la de molts altres autors, ha baixat i això es nota en que no es publica tant.

Aquest escenari, a priori, no canviarà de cara a Setembre, i això ens obliga a aprofitar més i millor el temps que li podem dedicar al bloc i, en conseqüència, a la comunitat mossegui.

La idea és prescindir, en el bloc, d’allò que no aporti massa valor per que ja està repetit una i mil vegades a altres llocs (rumors, notícies, fakes…) i concentrar-nos en elements pràctics i d’ajuda en Mac, i de retruc, a l’iPhone: ScreenCasts, Trucs, Guies, etc.

A més, cal constatar-ho, Twitter ha esdevingut el canal ideal per estar “al lloro” de forma instantània de les darrers notícies i novetats.

La part de trucs i guies del bloc sempre ha estat una de les més ben valorades per vosaltres i la que té un millor rati de consultes al llarg del temps.

Curiosament aquest tipus d’articles “no volàtils” o “de no rabiosa actualitat” generen, en el curt termini, un nombre inferior de visites, però al mig i llarg termini són els que aporten més valor a la comunitat, els més re-visitats, i generadors de més fidelització.

L’apartat més informal del dia a dia el deixarem, doncs, destinat a fer-la petar en el podcast (si en Ludo ens deixa) 😀 aprofitant que ja hem trobat una cadència còmoda i una forma de produir-lo que ens permet generar un episodi cada 15 dies o fins i tot cada setmana, si arribés el cas.

És aquí, en el podcast, on la trobada entre tots ens permet parlar de forma més desenfadada de novetats, curiositats i notícies macaires i no macaires, a banda dels episodis especials i la sempre presència d’algun de vosaltres en l’enregistrament. Fet que ens agrada força i que continuarem estimulant.

Novetats del bloc

paper

  • Nou Contingut:

Aniran en el sentit anunciat de donar prioritat a les entrades de caràcter pràctic i útil.

Una de les novetats ja l’heu vist darrerament i és la recent inaugurada categoria dedicada a trucs, sobre Mac-Leopard principalment i algun també sobre iPhone, molt orientat a nouvinguts, però on també puguin treure-hi partit els més veterans. Sempre hi ha quelcom per aprendre!

Hi ha trucs que, per les seves característiques, és millor orientar-los via ScreenCast, on el que s’ensenya té més sentit mostrar-ho visualment, sobre tot al parlar del funcionament d’algun producte, programa o utilitat.

Els ScreenCast de mossegalapoma seguiran aquest camí i, és possible, s’inicii una sèrie especialment dedicada a Switchers.

Els elements més complexos tindran, com sempre, una guia pròpia. Esperem que a partir de Setembre, i durant tota la tercera temporada, s’afegeixin de noves a les guies ja existents.

  • Nou Tema:

Tot i que el Ludo és contrari a que inverteixi temps en un canvi de tema, fa setmanes que li tinc ficat l’ull a un que simplifica força l’aparença del bloc sense restar-li massa funcionalitat.

Té un estil molt “Twitter” que m’agrada força i, darrerament, amb això d’aconseguir simplificar visualment l’accés al darrer contingut, alleugerir la càrrega visual d’elements del bloc i permetre fer focus en el més nou o interessant, hi estic donant moltes voltes doncs crec que és un factor determinant de comoditat per l’usuari.

Però, com a tot a la vida, a voltes simplificar suposa renunciar a certs elements, i per això haig d’acabar de donar-li unes quantes voltes més.

Si faig algun canvi serà la darrera quinzena d’Agost i així poder utilitzar el nou tema per a inaugurar la nova temporada de cara a Setembre.

Novetats del podcast

gotes

Enguany el grup de persones que l’enregistrem s’ha consolidat i ampliat, sobre tot amb l’entrada d’en Ruby, que esperem que continuï col·laborant amb nosaltres i aportant la seva ajuda i participació.

Ha estat un any on em fet focus principal en el podcast intentant trobar una forma d’enregistrar còmode i un temps per fer-ho regular, i en això hi estem abocant esforços i continuarem fent-ho.

És cert que aquests canvis ens han forçat a provar coses i, alguns capítols, no han quedat tant bé, de qualitat de só, com ens hagués agradat.

Continuarem experimentant i espero que al final anem estabilitzant el tema de la qualitat.

Novetats positives d’en Ludo poden fer que, durant uns mesos, el tinguem una mica absent en algun capítol. Espero que aviat s’animi a explicar-vos els motius, que són, ja us ho avanço, per bones raons.

De la ma dels podcasts, tot i que distribuït també via el Canal YouTube de mossegalapoma, volem encetar un nou apartat d’entrevistes a personatges que tinguin quelcom interessant que aportar en el món de les TIC, la sostenibilitat, el programari lliure i la lliure circulació de continguts, entre d’altres temes.

Ho volem fer aprofitant la gran llista de coneixences d’en Ludo, què és tant dilatada com la seva dialèctica. 😀

Bones Vacances!

vacances

Hi ha alguna novetat més que em guardo per a no desvetllar-vos totes les sorpreses.

Esperem que gaudiu d’un bon estiu, descanseu força i seguiu fent-nos companyia de cara a la tercera temporada.

Bon Estiu a Tothom!!!

Foto de la platja: via el bloc “L’home Dibuixat” d’en Caballe.cat.

Resta d’imatges: Fons de pantalla de: InterfaceLIFT.com