arq3

Si vols estar al cas de còpies de seguretat més bàsiques en MacOSX t’aconsello aquest article

Més enllà de TimeMachine sovint convé fer còpies de seguretat selectives del teu contingut i, arribat aquest cas, és habitual que et plantegis si aquest contingut el deses en un disc dur local o el núvol.

Jo combino ambdues modalitats, essent, la del núvol, la que cada cop faig servir més, per la senzilla raó que el contingut salvaguardat el puc recuperar des de qualsevol punt i ubicació.

En aquest sentit Arq (actualment en la versió 4) és un programari per Mac excel·lent, que fa anys que conviu en el meu mac, i que em permet fer còpies selectives i incrementals, del contingut del meu ordinador, dels discos connectats per USB o de xarxa, i enviar-ho comprimit i xifrat a Dropbox, Amazon Web Services o Google Cloud Platform.

Arq i Google Cloud Storage

arq4_ggogle_cloud_storage

La primera plataforma compatible amb Arq per a fer emmagatzematge en el núvol del teu contingut va ser Amazon Web Services (AWS).

AWS disposa de dues modalitats d’emmagatzematge, un emmagatzematge d’objectes de recuperació immediata “S3” i un d’arxivat en fred o cold storage, molt més econòmic però que té el problema que cal esperar entre 3 a 4 hores si volem recuperar el contingut o, si tenim presa, fer un pagament addicional gens econòmic.

Recentment Arq ha afegit la integració amb Google Cloud Storage.

Google Cloud Storage té una modalitat d’emmagatzematge similar a Glacier d’AWS, es diu Nearline Storage, i a diferència del primer, el cost és de 0,01$ per GB/mes i, per tant, no has d’esperar les 3-4 hores ni has de pagar cap peatge extra si vols recuperar el contingut. Per mi és l’opció més recomanable. Aquí tens tot el detall de preus de Nearline Storage.

A banda de AWS i Google Cloud Storage Arq també permet desar els arxius a Google Drive, Dropbox o en un servidor SFTP.

Com funciona Arq

Senzillament marques la carpeta o unitat que vols copiar, el servei on els arxius es copiaran i la freqüència.

Arq encripta la informació abans no surti del teu ordinador, permet desmarcar arxius o subcarpetes des de la carpeta o unitat principal, i permet la restauració cronològica i selectiva senzillament arrossegant a l’escriptori.

Finalment amb Arq pots programar la freqüència de la còpia, per defecte ho farà cada hora.

Recorda que Arq fa còpies incrementals del teu contingut, és a dir, la primera vegada trigarà molt més a copiar ja que ha de transmetre tot el contingut i, per tant, la teva velocitat de sortida a Internet és clau. A partir d’aquest moment només transmetrà allò que canvii.

Preus de l’aplicació

La llicència d’Arq costa 39,99 $ però tens un període gratuït de prova de 30 dies. Recorda que, en funció del servei d’emmagatzematge al núvol que facis servir, hauràs d’afegir el cost mensual del mateix, per tenir un total de costos del teu backup al núvol.

Descarrega Arq 4