En aquesta entrada en forma de guia es recull i s’expliquen alguns dels recursos més rellevants per poder gaudir a ple rendiment de l’AppleTV en “obert“, és a dir, havent-li fet el “hack” per poder veure qualsevol format de vídeo conegut.

AppleTV: Què és?

Apple TV

L’AppleTV és el media center d’Apple. Anunciat per l’Steve Jobs al Setembre del 2006 i presentat en public al Gener del 2007 durant la MacWorld.

Disposa d’emmagatzemament propi en un disc dur intern que, segons model, varia entre 40 i 160GB.

Té una sortida de vídeo HDMI (que inclou sortida d’àudio digital) i sortida de vídeo per components (clàssics 3 cables de color vermell, blau i verd); a banda inclou sortida d’àudio RCA analògic i S/PDIF per a sortida digital independent.

Permet la connexió a xarxa via RJ45 Ethernet i WIFI 802.11 b/g/n

Apple TV connexions

La màxima resolució que permet és 720p (1280×720 pixels) amb codificació de vídeo H.264 o MPEG-4 (720×432).

Originalment no conté sintonitzador de TV ni permet, per tant, enregistrar programes de la tele directament.

Disposa d’un port USB, en teoria només destinat a funcions de diagnòstic, però gracies al qual se li pot fer un “hack” amb un memory-stick. Sobre aquesta part en parlarem després amb més detall.

Tingueu en compte que, en origen, l’AppleTV no conté cap cable de connexió a xarxa, ni de vídeo ni àudio.

El funcionament normal i clàssic de l’AppleTV és via sincronització (còpia) de continguts des del nostre Mac o Pc (es controla via iTunes com si d’un iPod es tractés). També permet fer streaming del contingut inclòs en iTunes de fins a 5 Mac/Pc més.

La navegació a internet està restringida al contingut de la iTunes Store (Vídeos només on hi ha disponibilitat, Podcasts, música…), YouTube i Flickr.

Com veieu, l’AppleTV és un sistema, com tots els d’Apple, molt tancat. La gràcia, doncs, està en obrir-lo.

“Hacks” de l’Apple TV

Apple TV USB Creator

Des de l’aparició de l’Apple TV van començar a sortir de seguida hacks que han permès obrir el media center a nous formats de vídeo i noves funcionalitats.

No ha estat, però, fins fa poc temps, que els usuaris no avançats disposem d’un sistema relativament senzill per fer-li el “jailbreak” (el hack) a l’Apple TV.

El primer que cal és fer-vos amb un USB Memory Stick o Pen-Drive (recomenable de 2GB, però amb 1GB ja funciona) i descarregar-vos el programa AppleTV USB Creator, que us generarà una imatge de disc arrancable amb el hack pertinent i que després haureu de ficar al port USB (aquell que servia per temes de diagnòstic i manteniment).

Per a que el Pen-Drive us funcioni amb l’AppleTV USB Creator, l’heu de donar format per a Mac OS X per mitjà de la utilitat de discos.

La gent de Boxee, programa del qual parlarem més endavant, va crear un vídeo que explica com donar format al Pen-Drive USB i com generar el hack pas a pas.

Boxee i XBMC

Boxee

Un cop fet el “hack” a l’AppleTV i reinicialitzat, ens apareixerà una nova aplicació de nom “Launcher“, dins la qual podrem finalment instal.lar aquests dos nous gestors multimèdia alternatius al que porta per defecte l’AppleTV.

Com heu vist, l’AppleTV manté la funcionalitat que ja tenia de forma estàndard, tot i que se li ha afegit de nova amb el hack.

XBMC: és un gestor multimèdia també existent per Mac OS X, Windows, Linux i originàriament a la XBOX 360. Disposa d’una interfície molt còmode i elegant per navegar dins la nostra música, vídeos, etc.

BOXEE: Disponible també per Mac OS X, Linux i Windows; a banda de gestor multimèdia, inclou funcionalitat de xarxa social per a poder conèixer què veuen o escolten els nostres amics.

Boxee, inclou accés a Last.fm, Hulu i altres serveis on-line i, disposa d’una interessant funció que permet descarregar-se els subtítols d’una pel·lícula o serie de TV directament mentre l’estem visualitzant. Ho fa gracies a la connexió amb el servei opensubtitles.org.

Amb el Hack se li han afegit al nostre AppleTV algunes altres coses molt útils: una és la possibilitat de veure gairebé qualsevol format de vídeo, l’altra és l’accés via ssh i el protocol de xarxa SMB (samba).

Poden semblar coses banals, però no! :D Gracies a aquesta nova funcionalitat podrem catalanitzar el nostre AppleTV i connectar-nos directament als nostres ordinadors de casa, per fer streaming directe del contingut multimèdia, sense haver-lo de copiar d’un lloc a l’altre ni passar per la hipoteca de l’iTunes. Veiem-ho amb més detall.

Menús en català a l’AppleTV

Apple TV Menús en Català

Gracies a la feina desinteressada de’n Miquel Labòria (Bloc d’Apple en Català) disposem de la traducció dels menús estàndards de l’AppleTV.

Necessitareu instalar-vos, si no ho teniu ja, un programa al vostre Mac que permeti connectar-vos a l’AppleTV via ssh (login:frontrow / password:frontrow). Jo us recomano Cyberduck.

El fitxer amb els menús en català que us cal descarregar el teniu aquí (correspon a la versió 2.3 de l’AppleTV). I les instruccions detallades aquí.

És de suposar que en Miquel continuarà traient modificacions dels menús en català cada cop que Apple tregui actualitzacions del seu programari.

Connectant-se directament a altres Macs

Xbox Media Center - Emulators

En funció a l’ús que aneu a fer-li a l’AppleTV i, gracies a aquesta possibilitat, al menys en el meu cas, jo gairebé tot el que veig amb aquest aparell resideix en altres ordinadors o disc durs connectats a aquests darrers, i ho veig via streaming directe.

Què vol dir això. Bé, d’entrada que no necessito un AppleTV de gaire capacitat. Amb el de 40GB vaig més que sobrat.

Segon, no haig de perdre ni un instant en anar transformant formats o copiar contingut d’un lloc a l’altre.

En aquesta entrada de mossegalapoma vam debatre com connectar un AppleTV en xarxa, via protocol SMB, per a accedir al contingut d’altres ordinadors de casa.

Com una imatge val més que mil paraules, en Miquel Labòria va crear un ScreenCast que ho mostra pas a pas.

On trobar més informació

AppleTV icon

A la wikipèdia, on trobareu el detall de tots els formats admesos per l’Apple TV i informació relacionada. Jo he fet servir aquesta informació per a la primera part d’aquest article i ha estat la font de les fotografies inicials.

Appletvhacks.net: La pàgina web per excel·lència on trobareu tota la informació relacionada amb els hacks de l’AppleTV.

Una excelent wiki sobre Apple TV suggerida per en Arbeat i de nom AwkwardTV.

A mossegalapoma, dins la categoria específica per l’AppleTV. Així estareu al dia de novetats, actualitzacions, etc.

NOTA: Aquest llarg article el trobareu també dins l’apartat “guies” de mossegalapoma i s’actualitzarà amb informació rellevant quan sigui necessari.

Crèdits: icona carpeta de l’AppleTV dibuix original de Jonas Rask Design