cash

Entrada convidada d’en Dani Gaya – Responsable financer

Aquesta setmana, com molts de vosaltres ja sabeu, Apple ha fet una roda de premsa econòmica. El motiu era anunciar què pensava fer la direcció de la companya amb la gran liquiditat que te, es parla de 100 mil milions de dollars (100 + 9 zeros), en alguna publicació encara trobareu la mala traducció dels bilions anglosaxons directament a bilions francesos (que és el nostre sistema) i no, els bilions d’allà son els mil milions d’aquí.

La informació que Apple va donar va ser:

  1. Destinar 45mil milions a repartir dividends
  2. Destinar 10mil milions a recomprar accions

Sobre el primer punt dir que Apple, des de la tornada de l’enyorat Steve Jobs, no repartia dividends. Això significa, en termes econòmics, que si volies fer cales amb Apple, només tenies la via de comprar i vendre accions amb la esperança de vendre a un preu superior al que havies comprat; més les comissions. Aquesta eina molts de nosaltres l’havíem fet servir per abaratir el cost de compra d’algun producte Apple, comprant accions a la sortida d’algun rumor i venent el dia avanç d’una keynote.

Ara, tot i que cal recordar la màxima econòmica que diu que beneficis passats no garanteixen beneficis futurs, s’obra la possibilitat, si, com sembla, el nou equip directiu (especialment Tim Cook) vol anar repartint part del resultat entre els seus accionistes, de comprar accions d’Apple pensant no tant en tenir una rendibilitat del mercat bursatil, sinó esperant el repartiment de beneficis.

El segon punt és molt interessant, perquè vol una empresa recomprar accions?, doncs tal i com van anunciar a la mateixa roda de premsa, per començar un programa d’incentius a treballadors, i aquí penso en dues vies, per una banda retenir personal que considerin bàsic, oferint-los no només sou sinó la possibilitat de ser copropietari d’on treballes. I per altre banda, és clar, adquirir nou talent, ja sigui fixant de la competència, o com penso segur veurem, adquirint empreses, oferint en el tracte un intercanvi d’accions, que aportin mes valor als productes d’Apple.