iBooks Author

Necessitem els llibres de text (no importa si en format llibre o en format digital) de contingut tancat, prefabricat, i dissenyat en un despatx llunyà?

Necessitem un producte d’aprenentatge que no integra conversa, feedback, espai per l’auto-aportació, la col·laboració, els jocs?

Necessitem un material que no està en constant renovació i connexió amb l’actualitat, si no que cal esperar, amb sort, un any per obtenir una actualització?

En el segle XXI la resposta és un NO rotund

El canviar el clàssic llibre de text, entès fins ara com a “producte” i reconvertir-lo en un servei (on-line / on-school), és quelcom que les grans editorials del sector estan començant a abordar i, aquest canvi, el de producte a servei, no només canvia l'”entregable” final, si no que modifica d’arrel el seu procés de creació que, entre altres necessitats, deixa de ser un sistema de producció anual, per convertir-se en un servei de modificació i enriquiment constant, i no només pels productors, si no modificat i enriquit per tots els actors (alumnes, mestres….)

Apple ho tenia clar fa temps, tenia les idees i el dispositiu: l’iPad.

Per això avui ha presentat aquestes dues noves eines: iBooks Author i iTunes U

iBooks Author:

iBooks Author Menú

És una mena d’App com Keynote, especialment dedicada a la creació de llibres de text, que inclou la simplicitat de l’eina de presentació d’Apple amb dos grans afegits: la inclusió de widgets en el llibre de text, i la sortida a iPad, ja sigui per preveure com quedarà, com per fer-ne la seva publicació directa a la iBookstore.

iBooks Author és descarregable de forma gratuïta, des d’ara mateix, a la Mac App Store

iTunes U:

iTunes U

iTunes U, com a classes magistrals i altre material audiovisual de les Universitats (principalment americanes) ja existia a iTunes de fa anys.

Ara Apple crea una aplicació dedicada, ordenant i integrant els elements anteriors amb nous (llibres de text de la iBookstore, pdf’s, apunts, examens i Apps) construint cursos complerts i on-line.

Limitacions:

El que ha presentat Apple al Guggenheim de Nova York està molt bé però és limitat i tancat dins el seu ecosistema.

En el procés de creació de material didàctic no tot es crea amb “iBooks Author”, ni totes les sortides han de ser “per iPad”. Per què no per HTML5 i que els alumnes ho vegin des d’un navegador d’un clàssic PC?

L’altra gran mancança de la solució presentada per Apple, un terreny on l’empresa de Cupertino encara no s’ha sabut consolidar, és la integració del contingut digital amb les xarxes socials. Aquí l’hi resta un llarg camí per recórrer.