Aquests dies estic fent un seguiment acurat del consum de RAM que fa el Safari 5.0.2, realment exagerat.

Llegint i cercant per la web un dels problemes podria estar en l’ús d’extensions (principalment les no actualitzades per a la versió més nova de Safari). He seguit els consells que s’apunten en aquest fil dels fòrums oficials d’Apple. Els he aplicat i he observat una petita millora, res de l’altre món.

En general els usuaris més experts es queixen que en les configuracions estàndard dels equips d’Apple tots arriben força justets de RAM, i, a poc que vulguis fer quelcom més que navegar per Internet, és cert.

En qualsevol cas he pensat que estaria bé donar algunes claus per saber si anem curts de RAM en el nostre Mac i si convé afegir-ne més, i on podem comprar-la si ens atrevim a canviar-la nosaltres mateixos.

Detecció

Donar un cop d’ull al monitor d’activitat del sistema ens ajudarà. Fa temps vam explicar com interpretar el gràfic superior del tipus de memòria.

Obriu les aplicacions habituals, tenint en compte el que he comentat de Safari (feu servir un altre navegador per a fer aquests càlculs) i mireu al gràfic de Memòria del Sistema del Monitor d’Activitat.

Si no teniu gairebé MB de color verd i/o la suma de la memòria vermella i groga ocupa més de les 3/4 parts del gràfic, necessites més RAM.

Un altre punt a considerar és la relació entre entre “Page Ins” i “Page Outs”. Mireu el requadre. Si les “Page Outs” representen més del 10% de les “Page Ins” també necessites més RAM.

Canvio jo la RAM o ho porto a Apple?

iFixit

El problema principal són els preus “oficials” de la RAM. Són exageradament cars si la compres a Apple com explico en el següent punt.

Canviar la RAM no és tan difícil tot i que, pel que fa als portàtils, amb els darrers Unibody Apple ho ha complicat una mica més per l’usuari normal.

Potser el millor consell és que cerqueu el vostre model a iFixit i veieu el manual concret pel vostre equip i reparació/canvi que voleu fer (en aquest cas la RAM).

D’acord, ho faig jo, on compro la RAM?

Flipareu amb les diferències de preu.

He fet una recerca per ampliar la meva RAM (actualment 4GB) a 8GB del MacBook Pro Unibody de 15” de mitjans 2010.

El tipus de RAM és PC3-8500 DDR3 1066MHz SO-DIMMs de 204 pins, molt comú en la majoria de Macs actuals, i us afegeixo la taula resultant:

Com veieu Amazon no envia a l’Estat Espanyol, iFixit sí envia a l’Estat Espanyol, Andorra i França.

He llegit les crítiques dels usuaris als dos tipus de fabricants de RAM alternatius a Apple: Kingston i Crucial, i semblen afavorir millor les segones.

(Fonts: part de la informació de detecció prové d’aquest article de OSXDaily)