A APPLE se li ha de reconèixer, en justícia, una cosa. Potser no és la companyia més gran, ni la que més ven, ni la que genera més diners, però sí marca tendències en la “popularització” de la tecnologia.

També comet errors, com no. Però en marcar el camí, és un líder indiscutible, sobre tot des que va treure els primers iPods.

En la Keynote d’avui (que ja està penjada aquí) l’Steve Jobs ha repassat algunes dades interessants que potser val la pena destacar:

Diu que ja estem immersos dins de la revolució de la música digital i ho afirma dient que ja avui en dia més del 32% de la música ja no es genera ni es ven en CD’s.

No ha citat les fonts, però, més enllà del percentatge exacte crec que ha dit una cosa que tots podem confirmar per evident.

Per tant, el canal de venda “on-line” pel que fa a la música digital està clarament consolidant-se.

iTunes és el primer retailer en 21 dels 22 països on té presència. Només en el cas d’USA és el tercer segons la següent llista:

1.- Walmart
2.- Best Buy
3.- iTunes
4.- Amazon
5.- Target

Per altra banda ha parlat de Podcast. A iTunes hi han 125.000 Podcasts, que com sabeu, són gratuïts, dels quals 25.000 són vídeo-podcasts.

Aquesta dada m’ha fet picar la curiositat i he anat a la iTunes Store a fer una recerca a veure quants d’aquests 125.000 estan en català.

Com el “català” no és una llengua directa per fer recerca he hagut de seleccionar tots els podcasts fets en “altres llengües” que no estaven a la llista i que incloguessin “cat” a la descripció.

Surten 65 (64 si comptem que “mossegalapoma” surt dos cops – un error de feed llarg d’explicar).

Si dels 64 excloem tots els produïts per Catalunya Ràdio o TV3 ens queden 7.

Reconeixent la bona feina de l’ens públic en aquest assumpte, resulta que tenim:

Només 7 tristos Podcasts en català a iTunes, i això vol dir que aquí hi ha alguna cosa que no va bé.

No fa masses dies que estava llegint que el català té una “raonable bona presència” a Internet, diversos mitjans se’n feien ressò. Hi ha un excel·lent article, de fa uns 3 anys d’en Vicent Partal, que apuntava a aquest bon estat de salut.

Però sincerament crec que, pel que fa a estar pujats al carro de les noves tendències a la xarxa, cal discrepar en el fet d’estar contents. Encara ens queda un llarg camí per recórrer i molt soroll a fer.