airports 802.11n

El protocol Wi-Fi 802.11n (recordem que encara és un esborrany) ens pot semblar nou, però es va començar a dissenyar fa més de 4 anys.

linksys nRecordo que fa un parell d’anys la casa Linksys va començar a treure uns routers Wi-Fi d’agradable disseny i que, de forma innovadora, ja incorporaven aquest protocol. Només els més geeks s’atrevien a comprar-lo. Era molt més car respecte als altres (802.11g) i ningú garantia que la nova norma no canviés tant que es quedessin desactualitzats pel que fa al hardware.

Fora dels ordinadors Apple que es van avançar l’any passat, la resta de Pc’s, portàtils i routers incorporen 802.11g, el protocol estàndard i oficial, anterior a la norma “n”, i que és el més estès al coincidir amb la popularització de les xarxes wifis de les operadores en les seves ofertes domèstiques.

Sense entrar en masses detalls tècnics, la gràcia dels protocols 802.11x és que han estat compatibles en les 3 versions anteriors (a, b i g) al compartir la mateixa banda o freqüències (bàsicament els b i el g), però ara, amb l’aparició de la normativa “n”, part de l’augment de l’abast i “penetració” es basa en ampliar el rang de freqüències disponibles.

Amb dades teòriques 802.11g te un rang de transferència de 54Mbit/s i un abast de 38 metres (interior) i 140 metres (exterior) mentre que el 802.11n la transferència puja fins a 258Mbit/s i un abast de 70 / 250 metres (interior i exterior respectivament)

Si tots els dispositius wifi de casa son nous, perfecte. El problema es deriva de la convivència d’aparells antics i nous (802.11n). Les noves freqüències dels nous dispositius poden interferir en els antics si aquests darrers no han estat dissenyats per a incorporar les corresponents proteccions.

Un altra problema en la convivència de normes és que, si volem fer servir un nou router amb protocol 802.11n i fer-ho compatible amb aparells de norma anterior, hem de sacrificar part dels beneficis aportats per la nova norma.

Això vol dir que podria fer anar tota la meva nova i flamant xarxa wifi 802.11n a mig gas, per culpa del usb wifi (802.11g) del pc del nano. Això, o canviar tots els dispositius de la casa a la nova norma.

802.11n continua sent un esborrany per la Wi-Fi Alliance. Segons el routemap publicat, tot just el passat Gener de 2008 es va presentar el Draft 3.02 on encara existien sense resoldre 127 problemes tècnics reportats.

No s’espera tenir la norma acabada fins Novembre de 2008 i publicada oficialment fins al Juny de 2009.

airports 2 802.11nTot i així Apple ha tirat pel dret.

Ja ha vingut incorporant la nova norma a totes les targes Airport internes dels iMacs, Apple TV, Macbooks i Macbooks pro des de fa temps; la Airport Base Station de l’any passat i la nova Time-Capsule també ho incorporaven.

Ahir, finalment, el petit router portable, la Airport Express, es va renovar per incloure-la.

Amb això Apple finalitza una transició, però ho fa amb una normativa que és un esborrany, que encara té alguns problemes tècnics per resoldre i que, obligarà a un canvi dels nostres antics dispositius, si volem treure-li tot el profit.

Malgrat tot, jo tinc una Estació Base Airport 802.11n i va de conya 😛

Saber més: Wikipedia, normativa 802.11n