Mac OS X usuaris

Si el bloc i el podcast de mossegalapoma existeixen és gracies a molts factors, però, d’entrada, un de segur, és el sistema operatiu Mac OS X. 😛

No exempt d’errors i, com tot a la vida, susceptible de millores, aquest sistema operatiu, parlant com a usuari final, aporta 3 factors claus que el converteixen en l’eix de la nostra experiència com a macaires:

  1. La experiència d’usuari
  2. L’estabilitat general del sistema
  3. L’alta productivitat a mesura que l’adaptem a les nostres necessitats i amb ajuda d’aplicacions de tercers

Quan Apple va decidir crear un telèfon mòbil va haver de triar quin sistema operatiu li ficava dins per garantir, als usuaris del nou aparell, una experiència similar a la que ja oferia als usuaris dels seus ordinadors.

I, també com a peça molt important, de quines eines dotava als desenvolupadors d’aplicacions pel nou telèfon mòbil que fos capaç d’estendre els tres punts anteriors amb la mateixa continuïtat i bones sensacions que els usuaris del sistema operatiu dels ordinadors Macs ja tenien.

I Apple ho va tenir clar. L’iPhone hauria de tenir, com a base, el mateix sistema operatiu dels ordinadors: el Mac OS X.

Aquesta decisió va tenir internament, segur, en el seu dia, avaladors i detractors. Podien haver-se plantejat re-escriure completament un sistema operatiu pensat específicament per un dispositiu que, tot i que ho sembli, no és un ordinador portàtil ni de sobretaula, ni estat pensat per a fer les mateixes coses ni per fer-les de la mateixa manera.

Partir de Mac OS X segur tenia els seus avantatges però també les seves limitacions. La realitat ara és que no sabem com hagués estat si Apple hagués decidit el contrari.

Així els fets, el Mac OS X s’està aprofitant, com a conjunt, d’una extensió en el seu ús via iPhone, a moltes més persones a les quals no arribaria si només s’hagués quedat resident en els equips tradicionals. Concretament al triple de persones: 75 milions.

Tenir 3 vegades més usuaris del teu sistema operatiu, et dóna un banc de proves brutal, et permet concentrar i amortitzar internament la inversió del cost de les millores en el core, suma un munt de sinergies internes i, el que és bàsic, multiplica proporcionalment el nombre de desenvolupadors d’aplicacions de tercers que treballen envoltats del mateix ecosistema.

Una jugada guanyadora si el punt de partida era el de la qualitat i el prestigi (com era el cas del Mac OS X).

Mireu aquest vídeo d’homenatge als desenvolupadors per iPhone (per Mac OS X) que es va presentar a la keynote al minut 49:15, per entendre això del “prestigi” (marketing d’Apple a banda).

Imagineu-vos que hagués suposat crear un sistema operatiu per telèfons mòbils partint del “prestigi” del Windows Vista (com va comentar amb malícia en Bertrand Serlet, vicepresident de l’àrea de software de Mac OS X, durant la Keynote de dilluns)

Al setembre arribarà Snow Leopard, l’evolució del core del sistema actual, i ho farà a un preu d’actualització sobre els actuals usuaris del Leopard clàssic de 29$; sens dubte una jugada clau per garantir la migració al nou sistema operatiu de l’actual base instal·lada. (recordem que només per a Macs Intel, confirmant-se la transició final ja apuntada fa temps).

El nou Snow Leopard serà més ràpid, més estable, ocupara menys espai en disc i aprofitarà millor la potència i el nombre de cores de les nostres CPU’s (ara les CPU’s creixen principalment en base a nombre de cores i no tant en velocitat de rellotge) i d’altres elements de hardware dels nostres ordinadors i, si tens un Mac Intel, no caldrà comprar un ordinador més potent per fer-lo córrer.

El canvi i les millores introduïdes al core del Mac OS X ha permès a Apple canviar no tant l’estètica externa de la interfície, si no el funcionament intern del 90% de les seves aplicacions base i, per extensió, aportarà noves eines que permetran fer el mateix amb les actuals aplicacions de tercers per Mac i, a la llarga, per l’iPhone.

Per això el que més em va cridar l’atenció dilluns a la Keynote i el que realment tinc més ganes de provar és el nou sistema operatiu. Hores i hores de remenar, provar i, espero, de moltes satisfaccions, a un preu de 29$.